miércoles, 16 de abril de 2014

ECLIPSE DE LINA DE SANGRE, ESCRITO POR LUIS ALCÁNTARA, DEL 324.CAT

http://www.324.cat/noticia/2372993/societat/Leclipsi-de-la-lluna-de-sang

Aficionats a l'astronomia de tot el món han pogut seguir, en directe o mitjançant les retransmissions en internet, l'eclipsi total de Lluna que ha tenyit el nostre satèl·lit de color vermell. El fenomen no ha estat visible des de Catalunya. Aquells que estan passant les vacances de Setmana Santa a les Canàries sí que l'han pogut veure només mirant el cel.
Eclipsi total
Quan el sol il·lumina la Terra, projecta un con d'ombra i un con de penombra. En un eclipsi total, la Lluna penetra totalment en el con d'ombra. L'eclipsi és parcial quan només un tros de la Lluna entra en aquest mateix con d'ombra. A l'eclipsi penombral, la Lluna entra totalment o parcialment a la zona de penombra.
"Lluna de sang"
L'eclipsi total d'aquest dimarts 15 d'abril obre un període de successió d'eclipsis conegut com "les quatre llunes de sang", una tètrada d'eclipsis totals que ocorreran en un interval aproximat de sis mesos entre ells.
La sèrie continuarà el 8 d'octubre del 2014 i el 4 d'abril 2015. L'últim serà l'únic eclipsi visible totalment des d'Europa: haurem d'esperar al 28 de setembre de 2015.
Aquest encadenament no passa des dels anys 2003-2004 i es produirà set vegades més en el segle actual. La denominació de "lluna de sang" es refereix al color vermell que adquireix el satèl·lit terrestre.
Aquest color vermellós el provoca l'atmosfera de la Terra, que desvia la llum del sol i filtra els seus components blaus, deixant passar només llum vermella que finalment és reflectida per la Lluna, cosa que li dóna una resplendor rogenca.
Consol a la xarxa
L'eclipsi ha estat visible des d'Amèrica. A Europa no s'ha pogut veure, però s'ha pogut seguir en directe a la xarxa, per exemple amb la retransmissió de l'equip d'astrònoms del projecte Gloria, que n'ha fet el seguiment des de l'enclavament inca de Saksaywaman, al Perú.
 
La lluna vermella del 15/04/2014 des de Utah. Autor: Joan Escala

No hay comentarios: