domingo, 31 de marzo de 2019

La demència frontotemporal, una malaltia neurodegenerativa que canvia la personalitat

La demència frontotemporal, una malaltia neurodegenerativa que canvia la personalitat: Ara, ressonàncies magnètiques més sensibles permeten avançar el diagnòstic d'aquesta malaltia

"La noticia señala:
"La demencia frontotemporal, una enfermedad neurodegenerativa que cambia la personalidad
Ahora, resonancias magnéticas más sensibles permiten avanzar el diagnóstico de esta enfermedad
Hay enfermedades muy difíciles de diagnosticar cuando comienzan los primeros síntomas. Es el caso de la demencia frontotemporal, una enfermedad neurodegenerativa minoritaria que puede comenzar entre los 40 y los 50 años.

A diferencia del Alzheimer, no afecta a la memoria, pero cambia completamente la personalidad de quien la padece, su manera de ser.

Esto es muy duro sobre todo para las personas de su entorno, que pueden pasar años sin saber qué tienen sus familiares. Ahora, una investigación catalana ayudará a avanzar los diagnósticos.
Los que tienen esta enfermedad se vuelven desinhibidos y dicen y hacen cosas inapropiadas. Apáticos, pierden el interés por lo que los rodea. Pueden parecer irresponsables y meterse en líos incluso legales. Por ejemplo, pueden gastarse todo el dinero en cosas banales o dejar de pagar impuestos, porque ya no lo ven importante. No calculan las consecuencias de sus actos.

La demencia frontotemporal cuesta mucho de diagnosticar, y eso conlleva muchos problemas, como explica Raquel Sánchez Valle, jefe de Neurología del Hospital Clínico-Idibaps, explica los problemas del diagnóstico tardío.

"Que las familias estén consultando especialistas, neurólogos, psiquiatras, tres o cuatro años, genera una gran ansiedad, y genera problemas tanto médicos como sociales."

Los diagnósticos equivocados hacen que a veces se les den tratamientos que no sólo no los mejoran los síntomas, sino que también los pueden empeorar.

Para Ignacio Illán Gala, neurólogo del Hospital de Sant Pau, es importante explicar a la familia que pasa.

"Es muy importante poder contar en el entorno del paciente, a la familia, que los cambios que están experimentando, que experimenta el paciente, se deben a una enfermedad neurodegenerativa, y que no es que el paciente se haya vuelto una mala persona . "

El problema es que la resonancia magnética hasta ahora sólo detectaba cambios en la forma del cerebro cuando la enfermedad ya estaba muy avanzada. Pero ahora se ha encontrado un método para avanzar mucho el diagnóstico: se mide el movimiento del agua dentro del cráneo, como explica Víctor Montal, ingeniero investigador de la Unidad de Memoria Hospital de Sant Pau.

"Si hay una muerte neuronal, esta agua se podrá mover más y por tanto podremos observar que hay un daño en el tejido."

Este método innovador también puede ayudar a encontrar un tratamiento para esta enfermedad, ahora incurable.

https://www.ccma.cat/324/la-demencia-frontotemporal-una-malaltia-que-canvia-la-personalitat/noticia/2913553/

"La demència frontotemporal, una malaltia neurodegenerativa que canvia la personalitat
Ara, ressonàncies magnètiques més sensibles permeten avançar el diagnòstic d'aquesta malaltia
Hi ha malalties molt difícils de diagnosticar quan en comencen els primers símptomes. És el cas de la demència frontotemporal, una malaltia neurodegenerativa minoritària que pot començar entre els 40 i els 50 anys.

A diferència de l'Alzheimer, no afecta la memòria, però canvia completament la personalitat de qui la pateix, la seva manera de ser.

Això és molt dur sobretot per a les persones del seu entorn, que poden passar anys sense saber què tenen els seus familiars. Ara, una investigació catalana ajudarà a avançar els diagnòstics.
Els que tenen aquesta malaltia es tornen desinhibits i diuen i fan coses inapropiades. Apàtics, perden l'interès pel que els envolta. Poden semblar irresponsables i ficar-se en embolics fins i tot legals. Per exemple, poden gastar-se tots els diners en coses banals o deixar de pagar impostos, perquè ja no ho veuen important. No calculen les conseqüències dels seus actes.

La demència frontotemporal costa molt de diagnosticar, i això comporta molts problemes, com explica Raquel Sánchez Valle, cap de Neurologia de l'Hospital Clínic-Idibaps, explica els problemes del diagnòstic tardà.

"Que les famílies s'estiguin consultant especialistes, neuròlegs, psiquiatres, tres o quatre anys, genera una gran ansietat, i genera problemes tant mèdics com socials."

Els diagnòstics equivocats fan que de vegades se'ls donin tractaments que no solament no els milloren els símptomes, sinó que també els poden empitjorar.

Per Ignacio Illán Gala, neuròleg de l'Hospital de Sant Pau, és important explicar a la família què passa.

"És molt important poder explicar a l'entorn del pacient, a la família, que els canvis que estan experimentant, que experimenta el pacient, són deguts a una malaltia neurodegenerativa, i que no és que el pacient s'hagi tornat una mala persona."

El problema és que la ressonància magnètica fins ara només detectava canvis en la forma del cervell quan la malaltia ja estava molt avançada. Però ara s'ha trobat un mètode per avançar molt el diagnòstic: es mesura el moviment de l'aigua dins el crani, com explica Víctor Montal, enginyer investigador de la Unitat de Memòria Hospital de Sant Pau.

"Si hi ha una mort neuronal, aquesta aigua es podrà moure més i per tant podrem observar que hi ha un dany en el teixit."

Aquest mètode innovador també pot ajudar a trobar un tractament per a aquesta malaltia, ara incurable."
https://www.ccma.cat/324/la-demencia-frontotemporal-una-malaltia-que-canvia-la-personalitat/noticia/2913553/

No hay comentarios: